Játra
Játra jsou armádním generálem, vypracovávají strategii těla. Řídí průchodnost (duševní, emoční, trávení, koloběh, menstruaci). Řídí uschovávání a spotřebu krve. Uchovávají ducha Hun – éterická duše (spánek, snění, noční můry). Játra detoxikují organizmus a zajišťují hladký chod věcí.
Hlavní zásady
> Vyvarovat se nadměrné fyzické zátěži i dlouhodobé pasivitě
> Nejíst ostrá a smažená jídla
> Nevystavovat se vypjatým emočním situacím
> Dostatečně pít teplou či vlažnou vodu
> Chránit si trapézy a krční páteř proti ofouknutí
> Vyhnout se stresu
Stimulace
LR3 - Tai Chong
Jeden z nejsilnějších bodů na dráze jater. Zajeďte prstem shora mezi palec a ukazováček na noze, přitlačte a pokračujte, dokud vás nezastaví sbíhající se kůstky. V bodě zastavení provádějte silnou stimulaci 3-5 minut. Tento bod bývá často velice bolestivý.
Podžebří
Masírujte si pravidelně pravé podžebří. Pokud při masáži cítíte bolest nebo veliký tlak, masírujte mírně. Pokud vám dělá dobře větší tlak, můžete masírovat pěstí a pořádně ji vtlačit pod žebra. Každý den minimálně 3-5 minut.
Strava
Vhodné potraviny jsou označené zelenou barvou, nevhodné potraviny červenou barvou.
Nedostatek krve jater
Ovoce | jujuba, kustovnice, hroznové víno, meruňky, třešně, borůvky, rybíz, datle, papája, moruše, hrozny, rozinky |
---|---|
Zelenina | červená řepa, špenát, mrkev, brambory, jam |
Maso | hovězí, vepřové, kuřecí, slepice, krůta |
Obiloviny | rýže, oves, qinoa |
Ostatní | černý sezam, vejce, fazole, mořské řasy, shiitake, mléko (kozí), tempeh |
Celkově | káva, chladná a syrová jídla (syrová zelenina), chladné nápoje |
---|
Nedostatek yinu jater
Ovoce | švestka, hroznové víno, avokádo, banány, fíky, meloun, švestky |
---|---|
Zelenina | mrkev, rajče, špenát, červená řepa, okurka, brambory, špenát, brokolice |
Maso | kachna, vepřové, ryby |
Obiloviny | jáhly, rýže, pšenice |
Ostatní | vejce, semínka, shiitake, tempeh, med, chryzantéma, máta, černý sezam, vlašské ořechy |
Celkově | alkohol, vše ostré, káva, smažená a tučná jídla |
---|
Oheň jater a žlučníku
Ovoce | švestka, grapefruit, citrón, limetky, meloun, olivy, jablko |
---|---|
Zelenina | rajče, mrkev, celer, brokolice, výhonky alfa-alfa, kukuřice, cuketa, okurka, celer, červená řepa, čekanka |
Obiloviny | slzovka, jáhly, rýže |
Ostatní | fazole mungo, adzuki, chryzantéma, sójové klíčky, tempeh, zelený čaj, pampeliška, ryby |
Celkově | alkohol, ostrá, smažená a tučná jídla, káva, vejce, sladkosti |
---|