Plíce
Plíce jsou dvoranou všech cév. Mají na starost regulaci, rozptylování a filtrování. Řídí dýchání, hlas a energii Qi. Řídí cesty vody. Uchovávají zvířecího a dětského ducha Po v nás. Prosycují tělo vzduchem, který tvoří dohromady s potravou naši energii. Tlusté střevo zahušťuje trávicí kaši a pomáhá vylučovat stolici.
Hlavní zásady
> Vyvarovat se dlouhodobému ležení
> Nepobývat dlouhodobě na vlhkých, suchých, klimatizovaných místech
> Vyvarovat se dlouhému mluvení
> Dostatečně pít vlažnou nebo teplou vodu
> Vědomě pracovat s dechem
> Vyhnout se stresu
Stimulace
Obličej
Stimulujte body okolo nosu dle obrázku. Můžete stimulovat pouze konkrétní body, nebo masírovat celou oblast podél nosu. Každý den alespoň 3-5 minut.
Strava
Vhodné potraviny jsou označené zelenou barvou, nevhodné potraviny červenou barvou.
Nedostatek yinu plic
Ovoce | Hruška, kustovnice, jahody, mandarinka, grep, citrón, olivy |
---|---|
Zelenina | Chřest, mrkev, celer, zelí |
Maso | kachna, vepřové |
Obiloviny | rýže, žito |
Ostatní | mandle, arašídy (nepražené), med, vejce, žampión, fazole mungo, vejce |
Celkově | alkohol, káva, ostrá a smažená jídla, mnoho pečiva, skořice, česnek |
---|
Nedostatek energie Qi plic
Ovoce | fíky, jujuba, datle, hroznové víno, třešně |
---|---|
Zelenina | mrkev, petržel, cibule, česnek, pórek, dýně, brambor |
Maso | kachna, vepřové, hovězí |
Obiloviny | rýže, žito |
Ostatní | žampión, med, vejce, mandle, vlašský ořech, hlíva |
Celkově | mléčné výrobky, chladná a syrová jídla (syrová zelenina), příliš ostrá a tučná jídla |
---|
Vlhké horko tlustého střeva
Ovoce | jablka, grapefruit, papája, meloun |
---|---|
Zelenina | dýně (připravovat se slupkou), hlávkový salát, lilek, celer, špenát, pampeliška, zázvor |
Obiloviny | slzovka, jáhly, pohanka, ječné kroupy, ovesné otruby, rýžové otruby, kukuřice |
Ostatní | fazole adzuki, bambusové výhonky, fazole mungo, aloe, pampeliškový čaj |
Celkově | alkohol, mléčné výrobky, ostrá, smažená a tučná jídla |
---|
Poškození tekutin tlustého střeva
Ovoce | fíky, banán, broskev, banán, meruňka, jablko, banán, grep, hruška, švestka, meloun |
---|---|
Zelenina | špenát, červená řepa, květák, lilek, cuketa, dýně, okurka, brambory |
Ostatní | ořechy a semínka (sezamová, slunečnicová, dýňová, mandle), olej (olivový, sezamový), med, tofu |
Celkově | alkohol, mnoho masa, ostrá a smažená jídla, projímadla |
---|